„Teisėjo švilpukas“: kaip įvertinti itin retai pasitaikantį momentą?
Foto: Fotodiena.lt

„Teisėjo švilpukas“: kaip įvertinti itin retai pasitaikantį momentą?

Autorius: LKL.LT
2018-05-24

Lietuvos krepšinio lyga, siekdama šviesti krepšinio visuomenę ir atidžiau sekti arbitrų darbą, vysto rubriką „Teisėjo švilpukas“ ir kiekvieną savaitę išskiria diskutuotinus momentus ir juos aiškina. Šią savaitę pateikiame keturis epizodus iš „Betsafe–LKL“ ketvirtfinalio kovų.

Rungtynių teisėjų priimtus sprendimus aiškina ir komentarus pateikia LKL ekspertai – LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis ir Krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas.

1 momentas: nefiksuota pražanga L. Williamsui („Lietkabelis“ – „Šiauliai“)

Žaidėjui Nr. 3 (L. Williamsui) veržiantis krepšio link ir jau pradėjus metimo veiksmą, žaidėjas Nr. 15 (V. Šarakauskas) trinkteli jam per kairės rankos žastą. Kamuolys, iškritęs iš L. Williamso rankų, atsimuša į šio žaidėjo, jau esančio užribyje, nugarą. Teisėjas, manydamas, kad V. Šarakauskas lietė kamuolį, o ne varžovo ranką, fiksavo, jog kamuolys į užribį pateko nuo L. Williamso. Teisėjas suklydo – reikėjo fiksuoti pražangą V. Šarakauskui.

2 momentas: A. Whrighto šuolis su kamuoliu („Lietkabelis“ – „Šiauliai“)

Žaidėjas Nr. 0 (A. Wrightas) pašoka į viršų su kamuoliu rankose, tačiau nemeta į krepšį, o nusileidžia ant grindų dar vis laikydamas kamuolį. Kamuolys nebuvo atitrūkęs nuo A. Wrighto rankų, todėl teisėjas suklydo nefiksavęs žingsnių taisyklės pažeidimo.

3 momentas: liečiamas tinklelis ir įskaitomi taškai („Neptūnas“ – „Pieno žvaigždės“)

Žaidėjas Nr. 11 (T. Lekūnas) meta į krepšį. Žaidėjas Nr. 21 (S. Galdikas) bando blokuoti metimą, tačiau nepataiko į kamuolį, o grybšteli krepšio tinklelį. Kamuolys tuo metu yra virš lanko ir dar turi galimybę įkristi į krepšį. Pagal taisyklę, teisėjas turi įvertinti, ar tinklelio lietimas sukėlė bent minimalią lanko vibraciją ir tai sutrukdė kamuoliui įkristi – toks pažeidimas krepšinyje fiksuojamas retai. Jei yra nors minimali tikimybė, kad dėl to kamuolys galėjo neįkristi į krepšį, teisėjas turi įskaityti metimą.

4 momentas: A. Irelandas pažeidžia vidurio linijos taisyklę („Lietuvos rytas“ – „Juventus“)

Žaidėjas Nr. 3 (A. Ireland) varo kamuolį savo komandos („Juventus“) puolimo zonoje. Kamuolys atsimuša į žaidėjo Nr. 14 (M. Echodo) koją ir nurieda į „Juventus“ komandos gynybos zoną ir čia jį pirmas paliečia A. Irelandas. Nėra pažeidimo, nes kamuolys į komandos gynybos zoną pateko nuo varžovo kojos – teisėjas priėmė blogą sprendimą. Šią teisėjo klaidą lėmė jo padėtis aikštėje: M. Echodo koją jam užstojo pats A. Irelandas.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris