Apžvelgia V. Čeponis. Elitinėje lygoje – panašaus pajėgumo vidutiniokai
BNS nuotr.

Apžvelgia V. Čeponis. Elitinėje lygoje – panašaus pajėgumo vidutiniokai

Autorius: Vaidas Čeponis (LKL.LT)
2018-09-14

Krepšinio sirgaliai nekantriai laukia greitai startuosiančio naujojo „Betsafe–LKL“ sezono. Komandos derina stygas: krepšininkai lieja prakaitą treniruotėse, žaidžia kontrolines rungtynes.

„Betsafe–LKL“ varžybų komentatorius Vaidas Čeponis prieš sezoną pateikia visų komandų šios vasaros darbų apžvalgą. Praėjusią savaitę apžvelgtos komandos, užėmusios 8-10 vietas, šį kartą – ekipos, finišavusios 5-7 vietose.

Pasak V. Čeponio, net 6-7 komandos „popieriuje“ atrodo daugmaž vienodo pajėgumo, o tai žada milžinišką intrigą.

Utenos „Juventus“

Praėjusį sezoną uteniškiai svajojo apie pirmąjį ketvertą, bet liko tik septinti. Tai lėmė tragiška čempionato pradžia, traumos, besikeičiantys žaidėjai, gana prastas mikroklimatas, kurį pirmiausia griovė žalingų įpročių nevengęs ir iš komandos sezono antroje pusėje išvarytas amerikietis LaRonas Dendy. Prašauta buvo su kai kuriais pirkiniais – Carlu Lindbomu, Jermaine‘u Flowersu.

Nors šį sezoną „Juventus“ biudžetas net truputį sumažėjo, bet klubo direktorius Eimantas Skersis patenkintas komandos komplektavimu ir krepšininkų santykiais.

Kalbant apie žaidimą, 2017-2018 m. pirmenybėse uteniškiai turėjo nemenkų bėdų gindamiesi – šlubavo ir asmeninė, ir komandinė gynyba. Tuometis ekipos varikliukas Anthony Irelandas neretai vertė kalnus puldamas, bet paplušėti prie savo krepšio didelio noro nerodė.

Jį pakeisiantis Alexas Hamiltonas ginasi nepalyginamai geriau. Pastarasis įžaidėjas anksčiau net buvo sudaręs sutartį su NBA čempionu „Golden State Warriors“ klubu. Tiesa, naujasis legionierius nėra labai geras metikas. Be to, jam dar reikės priprasti prie europietiško krepšinio, nes Senajame žemyne nėra rungtyniavęs.

Gėdos neturėtų padaryti ir kiti naujokai – smagią rankelę turintis gynėjas Connoras Burchfieldas, taip pat geru metimu iš distancijos pasižymintis puolėjas Aleksandras Zacharovas.

Uteniškiai nemažai naudos tikisi iš 208 cm jaunojo aukštaūgio Martino Gebeno, kurį „Juventus“ klubui paskolino „Žalgiris“. Jis yra pakankamai atletiškas, gali pataikyti iš vidutinio nuotolio, solidžiai kaunasi dėl atšokusių kamuolių.

Į komandą grįžo „sūnus paklydėlis“ vidurio puolėjas Vaidas Čepukaitis, kuriam praėjusį sezoną žaidimas Panevėžyje jau buvo tapęs kančia. Liko sparčiai tobulėjantis įžaidėjas Dovis Bičkauskis, puolėjai Arvydas Šikšnius, Karolis Guščikas ir milžinišką potencialą turintis, velniškai atletiškas Kenny Gainesas, kuris išsigydė sunkią kojos traumą. Taigi „Juventus“ šį sezoną gali patriukšmauti kaip reikiant.

Dabar per treniruotes vyriausiasis treneris Žydrūnas Urbonas ir jo naujasis asistentas Vidas Ginevičius didžiulį dėmesį skiria komandiniams veiksmams ginantis. Taip pat itin akcentuojamas fizinis pasirengimas.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Palyginti su praėjusiu sezonu, labai smarkiai pasikeitusi komanda. Liko tik puolėjas Tomas Lekūnas ir gana menką vaidmenį atlikęs įžaidėjas Tomas Galeckas.

Žinoma, didžiausias praradimas – Viačelavas Bobrovas. Tačiau jį sėkmingai gali pakeisti atletiškasis Emmanuelis Omogbo. Šis vikrus, šoklus, kokybiškai besiginantis, daug stogų varžovams išrašantis 23 metų 203 cm priekinės linijos žaidėjas praėjusį sezoną elitinėje Italijos lygoje užėmė trečiąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 8,9), antrąją – pagal perimtus (1,7), rinko po 16,2 naudingumo balo – tai dešimtas rezultatas.

Atakuojančiojo gynėjo ir lengvojo puolėjo pozicijose sugebantis žaisti Justinas Wattsas gali griauti oponentų gynybą tolimomis bombomis. Praėjusį sezoną Lenkijos čempionate iš toli atakavo net 47 proc. taiklumu. Būdamas 196 cm ūgio jis vidutiniškai atkovodavo po 5 kamuolius.

Ne iš kelmo spirtas ir gynėjas Ericas McClellanas. Jis anksčiau kartu su Domantu Saboniu buvo vienas Gonzagos universiteto komandos lyderių. Tiesa, praėjusį sezoną jis rungtyniavo silpnokoje Meksikos lygoje, be to, nėra stabilus metikas.

Blankiai „Neptūne“ atrodęs Vytautas Šulskis bandys įrodyti, kad į pensiją jam dar anksti. Tai sumanus, savo kūną efektyviai mokantis išnaudoti puolėjas.

Centras Karolis Petrukonis lėtokas, nekaip atakuoja iš vidutinio nuotolio, bet stiprus, fizine jėga pranoksta savo pirmtakus Nikitą Balašovą, Lisą Shoshi.

Šiokių tokių abejonių kelia veterano Gyčio Sirutavičiaus įsigijimas, kuriam po keleto mėnesių sukaks jau 36-eri. Jis gali bet kada švystelėti taiklų tritaškį, bet jau stokoja ištvermės, greičio. Be to, labai sunkiai pats gali susikurti progas metimams.

Įdomus sprendimas pasikviesti įžaidėją Lance‘ą Jeterį. Žvelgiant iš šono atrodo, kad jis turi nemažai antsvorio, bet gal šis įspūdis ir apgaulingas. Greitai įsitikinsime.

„Šiauliai“

Prieš praėjusį sezoną maniau, kad Saulės miesto klubas užims 9 arba 10 vietą, tačiau Antano Sireikos auklėtiniai, kurių gretose dominavo jaunimas, sugebėjo į priekį praleisti tik keturias komandas. Šis treneris su jaunais žaidėjais dirba tiesiog fantastiškai.

Dabar žvelgiant popieriuje „Šiauliai“ vėl atrodo vienas silpniausių „Betsafe–LKL“ klubų, bet jie turi A.Sireiką, kuris dar kartą gali sukurti stebuklą.

Šiaulių ekipoje liko nemažai jaunų krepšininkų, kurie, tikėtina, šį sezoną rungtyniaus dar brandžiau.

Šiauliuose žais net devyni krepšininkai iš praėjusio sezono. Pavyko išsaugoti Arminą Urbutį, Kristupą Žemaitį, Evaldą Šaulį, Igną Vaitkų.

Tiesa, šiauliečiai neteko visų trijų pagrindinių žaidėjų – Lauryno Biručio, Donato Sabeckio ir Nicko Zeislofto. Galima tik spėlioti, kaip atrodys juos pakeitę krepšininkai.

213 cm Ronaldas Delphas, kaip ir L. Birutis, pataiko iš vidutinių nuotolių, užtikrintai kaunasi dėl kamuolių. Kitas centras Antanas Udras taip pat gali būti pavojingas būdamas toliau nuo krepšio.

Gynėjas Christianas Terrellas moka kokybiškai žaisti derinį dviese prieš du (pikenrolą), yra aukšto lygio metikas. Taiklią ranką turi ir Diego Kapelanas.

Beje, abu jie gali rungtyniauti ir pirmuoju, ir antruoju numeriu.

„Šiaulių“ problema gali būti trumpokas atsarginių žaidėjų suolas, bet ši komanda turi ne vieną stiprų kozirį.

Kitą savaitę – V. Čeponio apžvalga apie keturias stipriausias praėjusio sezono „Betsafe–LKL“ komandas.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris