„Betsafe–LKL“ reitingas: „Skycop“ nuopuolis
LKL / BNS nuotr.

„Betsafe–LKL“ reitingas: „Skycop“ nuopuolis

Autorius: Vaidas Čeponis (LKL.lt)
2018-11-23

Utenos „Juventus“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“ pakilo, o Alytaus „Dzūkija“ ir Prienų „Skycop“ smuktelėjo žemyn. „Betsafe-LKL“ čempionato komentatorius Vaidas Čeponis ir toliau sudarinėja komandų reitingą. Tai subjektyvi nuomonė atsižvelgiant į ekipų pastarojo meto rezultatus.

1 (ankstesnė vieta 1). Kauno „Žalgiris“

Netikėtas pralaimėjimas namie Klaipėdos „Neptūnui“, atrodo, supurtė žalgiriečius. Po to jie nuskynė penkias pergales iš eilės. Penki mačai buvo laimėti vid. 23,8 taško skirtumu. Kauniečiai gali pasigirti ne tik geriausia sudėtimi lygoje, bet ir puikiu skautingu. Tai leidžia smogti į silpniausias varžovų vietas.

Be to, pasinaudodami ilgu atsarginių žaidėjų suolu, didele rotacija „Žalgiris“ išvargina varžovus. Tarkim, nemažai minučių gauna jaunasis Laurynas Birutis, kurio rezultatyvumas trejose iš ketverių pastarųjų rungtynių buvo dviženklis.

„Žalgirio“ krepšininkai, palyginti su pačia sezono pradžia, puldami ėmė žaisti dar aštriau, išprovokuoja daugybę pražangų. Tokiu būdu baudų metimais surenka nemažai lengvų taškų.

2 (2). Vilniaus „Rytas“

Užtikrinta pergalė net ir be traumuoto pagrindinio įžaidėjo Chriso Kramerio prieš „Neptūną“ svečiuose rodo, kad vilniečiai eina teisingu keliu.

„Rytas“ kiek supaprastino žaidimą tuo aspektu, jog vis dažniau paliekama erdvės žaisti vienas prieš vieną Dominique‘ui Suttonui. Tai pasiteisina. Šis superatletiškas amerikietis rungtyniaudamas individualiai dažniausiai itin sunkiais sustabdomas varžovams. Jei oponentai prieš jį dvigubina gynybą, atsiranda laisvės kitiems „Ryto“ žaidėjams.

Be to, vilniečiai dar efektyviau ėmė pasitelkti greitąjį puolimą, kuriame kaip žuvis bandenyje jaučiasi Arnas Butkevičius. Jis vis labiau išnaudojamas ir poziciniame puolime.

Kol negrįžo į rikiuotę Ch. Krameris, „Rytui“ tikras išsigelbėjimas – Rokas Stipčevičius. Kroatas suteikia papildomos energijos komandai. Jis buvo blankus Prienuose, bet labai solidus Klaipėdoje.

3 (3). Klaipėdos „Neptūnas“

Ilgai rungtyniavę tiesiog įspūdingai klaipėdiečiai stabtelėjo. To buvo galima laukti. Tiesiog labai trumpas ekipos atsarginių suolas, svarbius vaidmenis atlieka ir veteranai, kurių jėgos gali išsekti.

Klaipėdiečiai vis dar žaidžia rezultatyviausiai lygoje, jų puolimas išlieka neblogas, bet ėmė braškėti gynyba. Tą rodo ne tik 93 praleisti taškai akistatoje su „Rytu“, bet ir 101 – FIBA Čempionų lygos mače antradienį prieš Vokietijos Bairoito klubą.

Krito Osvaldo Olisevičiaus sportinė forma, vis dar neįsibėgėja Laimonas Kisielius. Kita vertus, puldami labai naudingi Jerai Grantas, Kyle‘as Weaveris, taip pat Tomas Delininkaitis (išskyrus dvikovą su „Rytu“). 

Komandai verkiant reikia poilsio (sekmadienį teko kautis su „Rytu“, o jau antradienį – Vokietijoje). Kitu atveju uostamiesčio krepšininkai gali nesurasti laimės ir savaitgalį Panevėžyje, kur jų laukia „Lietkabelis“.

4 (4). Panevėžio „Lietkabelis“

Naujasis klubo sporto direktorius Jonas Vainauskas griebėsi permainų. Komandoje vieni atleidžiami, kiti priimami. Spėju, kad Vaidas Kariniauskas, pasižymintis puikiu žaidimo skaitymu ir efektyviais perdavimais, bus naudingesnis nei Dominikas Mavra. Logiškas ir Ernesto Ežerskio atsisakymas – jau geriau, kad ekipoje bus jaunas ir talentingas Mantas Rubštavičius, kuris yra ateities žaidėjas.

Ar neatsivers skylė gynyboje, kai buvo atisakyta Vytenio Lipkevičiaus, sunku pasakyti. Kita vertus, šis žaidėjas per mažai padėjo puolime. Visiška mįslė dėl Stefano Sinoveco, kuris yra atletiškas, individualiai stiprus krepšininkas, bet prieš atvykdamas į Panevėžį ilgai nerungtyniavo.

Taip pat dar anksti kalbėti, ar ekipos žaidimą pagerins naujasis treneris Nenadas Čanakas – panevėžiečiai lygoje dar nesusidūrė su pirmojo ketverto klubais. Tiesa, pozityvo jau galima įžvelgti – su naujuoju strategu iškovotos trys pergalės iš eilės, tiesiog sudoroti Pasvalio „Pieno žvaigždžių“, Kėdainių „Nevėžio“ klubai.

Patikimesnė tapo „Lietkabelio“ gynyba, geriau išnaudojamas Jamaras Wilsonas, kuris ėmė žaisti labai rezultatyviai. Per paskutines tris dvikovas jis vid. rinko beveik po 16 taškų – trečdaliu daugiau nei anksčiau.

5 (7). Utenos „Juventus“

Uteniškiai laimėjo tris iš pastarųjų keturių „Betsafe-LKL“ dvikovų. Be to, „Juventus“ nepaliko jokių šansų Kėdainiuose „Nevėžiui“ Karaliaus Mindaugo taurės rungtynėse. Prastos rungtynės buvo tik Pasvalyje.

Utenos ekipa ant bangos, nors rimtą krizę išgyvena Aleksandras Zacharovas, sunkiai pritampa komandoje Tomas Dimša, po traumų niekaip neatsigauna Kennethas Gainesas. Padeda ilgas atsarginių suolas.

Akivaizdžiai pagerėjo komunikacija ginantis, „Juventus“ pradėjo žaidti didesne sparta, vis daugiau taškų renka greitojo puolimo metu, poziciniame puolime nuolat pasitelkiami prasiveržimai – uteniškiai išprovokuoja vis daugiau pražangų. Pastaruoju metu klubą labiausiai tempia Arvydas Šikšnius. Tiesa, jis žaidžia beveik be keitimų, o tai kelia šiokį tokį nerimą. Jau dabar galima tvirtinti, kad komanda pataikė pasirinkusi Alexą Hamiltoną, kuris yra aukšto lygio stabilus žaidėjas.

6 (5). Alytaus „Dzūkija“

Alytiškiai kiek sumažino apsukas, bet negalima teigti, kad dzūkai krito į gilią duobę. Truputį „sėdo“ vienas lyderių Paulius Petrilevičius, sportinę formą prarado Gediminas Žalalis, banguotai žaidžia Waverly Austinas.

Tačiau toliau puolime komandą sėkmingai tempia Kendrickas Brownas, vaizdo negadina veteranas Egidijus Dimša. „Dzūkija“ toliau demonstruoja neeilinį kovingumą ir energiją. Tai didžiulis trenerio Andrejaus Urlepo nuopelnas.

Alytaus klubas lygoje ryškiai pirmauja pagal atkovotus kamuolius, nors neturi ypatingų monstrų priekinėje linijoje! Be to, alytiškiai stengiasi gintis itin agresyviai. Tiesa, kartais prisirenka nereikalingų pražangų ir leidžia varžovams pelnyti nemažai taškų baudų metimais.

7 (8). Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Pasvalio komanda su skambučiais pralaimėjo Panevėžyje. Tiesa, tai galima paaiškinti ir tuo, jog prie ekipos ką tik prisijungė du naujokai (Dagoberto Pena ir Jay Threattas). Reikia laiko jiems įsilieti į komandą.

Kiek anksčiau Gedimino Petrausko auklėtiniai nukovė „Juventus“ ir „Lietkabelį“, garbingai priešinosi „Rytui“. „Pieno žvaigždžių“ arkliukai – greitasis puolimas, be galo intensyvi gynyba savo aikštės pusėje, kai pasvaliečiai dažnai dvigubina gynybą, siekia perimti kamuolį, bet dėl šios rizikos kartais ir nudega.

Viena didžiausių bėdų – labai prasta kova dėl atšokusių kamuolių. Aukštaūgiams rinkti kamuolius galėtų labiau padėti antrosios linijos žaidėjai. Komandai tikrai nepakenktų dar vienas „centras“ ar sunkusis puolėjas. Apie naujokus dar sunku ką nors pasakyti. Kita vertus, manau, kad klubas turbūt be reikalo atsisakė Justino Wattso paslaugų. Savo nemenkus sugebėjimus jis parodė per dvikovą su „Juventus“.

8 (6). Prienų „Skycop“

Prienų krepšininkai džiaugėsi tik viena pergale per paskutinius penkis mačus. „Skycop“ žaidėjams į kaulus davė net vienas autsaiderių Kėdainių „Nevėžis“, be to, 15 tašku skirtumu buvo pralaimėta „Dzūkijai“.

Prieniškiai suspurdėjo po ilgosios pertraukos Utenoje, bet pergalei to nepakako. Rungtynėse su „Juventus“ akivaizdžiai pasijuto, kaip trūksta ekipai traumuoto Mindaugo Lukauskio. Skylę kitoje, įžaidėjo pozicijoje galbūt užlopys Žygimantas Janavičius, bet po sunkios traumos kažin ar jis iškart vers kalnus.

Nežinia kas nutiko Arnui Labuckui, kuris atrodo smarkiai sulėtėjęs, rungtyniauja itin nerezultatyviai. Komanda puolime toliau žaidimą grindžia tritaškiais, bet pataikymas pastaruoju metu kiek suprastėjo. Nors trūksta pajėgesnių įžaidėjų, ekipa efektyviai dalijasi kamuoliu. Tiesa, per visus galus braška gynyba, prarandama daug kamuolių.

9 (9). Kėdainių „Nevėžis“

Pergalės prieš „Skycop“ buvo šviesos spindulėlis kėdainiškių žaidime, tačiau greitai vėl apniko visiška tamsa. Paskui patirtos keturios nesėkmės iš eilės. Plius beviltiškas pralaimėjimas uteniškiams taurės rungtynėse.

Komanda ir toliau tragiškai, netgi katastrofiškai žaidžia pirmuosius kėlinius. Po to, kai Alytuje pirmasis ketvirtis buvo pralaimėtas 4:38, situacija nepasikeitė. Namie su „Dzūkija“ varžovams per pirmąsias 10 minučių nusileista 13:25, „Neptūnui“ 9:22, „Juventus“ 18:28, „Pieno žvaigždėms“ 13:31 ir netgi laimėtuose mačuose „Nevėžio“ krepšininkai miegojo pirmajame kėlinyje – 11:26 su „Skycop“, 11:28 – su „Šiauliais“! 

Sunku pasakyti, kas nutinka – gal krepšininkai prastai nusiteikia rungtynėms, gal nekaip rungtynėms „užveda“ treneriai, gal žaidėji prastai atlieka pramankštą.

Skurdi ne tik gynyba, bet ir puolimas. „Nevėžis“ vidutiniškai pelno net 5 taškais mažiau nei priešpaskutinėje vietoje pagal rezultatyvumą esanti ekipa. Sudėtis nėra labai prasta, bet daugelis žaidėjų rungtyniauja be sportinio pykčio, per daug švelniai ir „inteligentiškai“.

10 (10). „Šiauliai“

Šiauliečiai rungtyniauja kovingiau nei kėdainiškiai, bet to per maža. Reikia ir meistriškumo, o jo labai stinga didelei daugumai šiauliečių. Komanda lieka su riestainiu pergalių skiltyje.

Klubas prašovė su krūva legionierių, kurie buvo akivaizdžiai per silpni mūsų šalies elitinei lygai. Rimta krizė ištiko ir puolimo lyderį Igną Vaitkų, kuris per trejas rungtynes dabar krapštė tik po 3,7 taškelio, prametė visus 8 tritaškius.

Kristupas Žemaitis iš pastarųjų 12-os tolimų metimų nepataikė nė sykio.

Tikėsimės, kad komandos žaidimą pagyvins naujasis atakų organizatorius Saahas Nimley. Vilties teikia tai, kad Saulės miesto ekipa blogai sužaidė tik tris mačus iš 11-os. Aštuoniose dvikovose varžovams buvo pralaimėta įnirtingoje kovoje – 2-10 taškų skirtumu.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris