„Teisėjo švilpuke“ – atsakymai dėl nesportinių pražangų ir judančios užtvaros
LKL / BNS nuotr.

„Teisėjo švilpuke“ – atsakymai dėl nesportinių pražangų ir judančios užtvaros

Autorius: LKL.lt
2019-02-08

Lietuvos krepšinio lyga, siekdama šviesti krepšinio visuomenę ir atidžiau sekti arbitrų darbą, vysto rubriką „Teisėjo švilpukas“ ir kiekvieną savaitę išskiria diskutuotinus momentus ir juos aiškina.

Šią savaitę rubrikoje „Teisėjo švilpukas“ analizuojami trys epizodai iš praėjusios „Betsafe–LKL“ savaitės.

Visus epizodus atrenka ir juos aiškina LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis ir Krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas.

1 momentas: pražanga ar ne? („Neptūnas“ – „Pieno žvaigždės“)

Žaidėjas Nr. 5 (L. Williamsas) kyšteli ranką prie kamuolio, kurį varo greitą ataką pradėjęs puolėjas Nr. 17 (I. Žvigurs). Silpnas kontaktas nesutrukdo puolėjui – jis nepraranda nei greičio, nei pusiausvyros ir toliau tęsia puolimą.

Teisėjas turi teisę ignoruoti menkus kontaktus, neturinčius įtakos tolesnei žaidimo eigai, kaip kad atsitiko šiuo atveju. Teisingas sprendimas.

2 momentas: paprasta ar nesportinė pražanga? („Žalgiris“ – „Skycop“)

Gynėjas Nr. 21 (A. Milaknis) nebando siekti kamuolio (net nežiūri į jį), bet tiesiog griebia besirengiančiam mesti į krepšį puolėjui Nr. 77 (A. Labuckui) už kaklo, o po to dešinę ranką uždeda ant abiejų puolėjo rankų ir laiko, neleisdamas varžovui atlikti metimo. 

Teisėjai, užfiksavę paprastą pražangą, pagal taisykles pasinaudojo skubios peržiūros sistema (SPS), sugriežtino nuobaudą, perkvalifikavę ją į nesportinę pražangą – teisingas sprendimas. 

3 momentas: pražanga puolėjui ar gynėjui? („Žalgiris“ – „Skycop“)

Vaizdo įraše (ypač pakartojime iš kitos TV kameros) gerai matosi, kad pirmas prasižengia puolėjas Nr. 7 (D. Lavrinovičius). Jo „užtvara“ gynėjui Nr. 9 (L. Westermannui) – judanti. Šią pražangą arbitrams reikėjo fiksuoti nedelsiant. 

Po to sekęs gynėjo atsistūmimas ranka taip pat vertas pražangos, tačiau jis įvyko vėliau, todėl turėjo būti ignoruotas (neignoruojamos vėliau įvykusios tik nesportinės, techninės ar diskvalifikacinės pražangos).

Arbitras suklydo, ignoravęs pirmąjį veiksmą (netaisyklingą užtvarą) ir skyręs pražangą už atoveiksmį (atsistūmimą ranka).

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris