„Teisėjo švilpukas“ apžvelgia emocingąsias „Juventus“ ir „Vytauto“ rungtynes
Foto: Fotodiena.lt

„Teisėjo švilpukas“ apžvelgia emocingąsias „Juventus“ ir „Vytauto“ rungtynes

Autorius: LKL.LT
2018-04-27

Lietuvos krepšinio lyga, siekdama šviesti krepšinio visuomenę ir atidžiau sekti arbitrų darbą, vysto rubriką „Teisėjo švilpukas“ ir kiekvieną savaitę išskiria diskutuotinus momentus ir juos aiškina. Šią savaitę pateikiame keturis epizodus iš praėjusios „Betsafe–LKL“ savaitės.

Praėjusio ketvirtadienio „Betsafe–LKL“ rungtynės Utenoje sukėlė emocijų bangą. 

Ketvirtajame kėlinyje Utenos „Juventus“ komandos atstovai bausti net trimis techninėmis pražangomis ir 67:80 pralaimėjo Prienų–Birštono „Vytautui“.

Nepasitenkinimą reiškė ir „Juventus“ klubo atstovai, ir sirgaliai – už netinkamą aistruolių elgesį klubui netgi skirta piniginė bauda.

Rubrika „Teisėjų švilpukas“ grįžta į šias rungtynes ir aiškina daugiausia diskusijų sukėlusius epizodus. Rungtynių teisėjų priimtus sprendimus aiškina ir komentarus pateikia LKL ekspertai – LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis ir Krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas.

1 momentas: tritaškis su nesportine E. Dimšos pražanga („Juventus“ – „Vytautas“)

Žaidėjas Nr. 12 (M. Kornijenka) pašokęs meta į krepšį.  Žaidėjas Nr. 11 (E. Dimša), bandydamas sutrukdyti varžovui,  šoka į viršų, tačiau ne vertikaliai, o puolėjo link. Be to, jis dar pasisuka šonu į varžovą ir stato dešinę koją į tą vietą, kur turi nusileisti puolėjas.

M. Kornijenka nusileidžia ant jam pakištos kojos. Tai labai pavojingas besiginančio žaidėjo veiksmas, galintis traumuoti metantį į krepšį žaidėją. Teisėjas traktavo šį E. Dimšos veiksmą kaip tyčinį, pavojingą varžovo sveikatai veiksmą. Teisingas teisėjo sprendimas skirti besiginančiam žaidėjui nesportinę pražangą.

2 momentas: S. Buterlevičiaus pražanga ginantis („Juventus“ – „Vytautas“)

Žaidėjas Nr. 6 (E. Miniotas), baigęs driblingą, šoka į viršų ir bando mesti į krepšį. Žaidėjas Nr. 13 (S. Buterlevičius), siekdamas sutrukdyti varžovui, kiek palinksta į priekį. Besiginantis žaidėjas į viršų pakeltomis rankomis, kurios ne vertikalios, liečia puolėjo alkūnes. Tik po kontakto gynėjo rankos yra ištiesiamos vertikaliai. Pažeistas vertikalumo principas, tad teisingas teisėjo sprendimas skirti pražangą besiginančiam žaidėjui.

3 momentas: M. Kupšo pražanga prieš E. Dimšą („Juventus“ – „Vytautas“)

Žaidėjas Nr. 11 (E. Dimša) pašokęs bando mesti į krepšį, žaidėjas Nr. 43 (M. Kupšas), siekdamas blokuoti metimą, pašoka į viršų, tačiau ne vertikaliai, o varžovo link. M. Kupšas iš pradžių ore stumia varžovą kūnu, o tik po to „švariai“ numuša kamuolį.

Tokiuose epizoduose pagrindinis vertinimo kriterijus ir yra eiliškumas. Šiame epizode iš pradžių įvyko nelegalus kontaktas, o po to – „švarus“ kamuolio lietimas. Geras arbitro sprendimas skirti pražangą besiginančiam žaidėjui.

4 momentas: nefiksuojamas 8 sekundžių taisyklės pažeidimas („Dzūkija“ – „Šiauliai“)

Žaidėjas Nr. 8 (D. Sabeckis) varosi kamuolį vidurio linijos link. Pagal taisykles kamuolys turi patekti iš  komandos gynybos zonos į puolimo zoną per 8 sekundes. Šio laiko kontrolei teisėjai naudojasi atakos trukmės laikmačio parodymais.

Vaizdo įraše matome, kad šiam laikmačiui rodant „15“ kamuolys dar yra „Šiaulių“ komandos gynybos zonoje. Žaidėjas, varantis kamuolį, pereina į puolimo zonoje tuomet, kai jo abi kojos ir kamuolys atsiduria puolimo zonoje. Blogas teisėjų sprendimas nefiksuoti 8 sekundžių taisyklės pažeidimo.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris