D. Kairys: „Svarbiausia – sukurti pergalingą žaidimą“
Foto: R. Lukoševičius

D. Kairys: „Svarbiausia – sukurti pergalingą žaidimą“

Autorius: LKL.lt
2020-09-02

LKL.lt tęsia naujojo „Betsafe–LKL“ sezono komandų apžvalgą. Šįkart prožektorių šviesa krypsta į Vilniaus „Ryto“ pusę.

Sostinės klubas vasarą atsinaujino iš pagrindų – naujuoju vilniečių vyriausiuoju treneriu tapo 43–jų strategas Donaldas Kairys, pakeitęs iki tol du sezonus klubui vadovavusį Dainių Adomaitį.

Šiam specialistui kol kas neteko stovėti prie tokio aukšto lygio komandos vairo Lietuvoje, tačiau dirbdamas užsienyje jis turėjo galimybių pasistažuoti ir padirbėti tokiose organizacijose kaip San Antonijaus „Spurs“ ar Maskvos CSKA.

„Pasitinku šį etapą darbingomis mintimis, esu nusiteikęs sunkiam darbui ir aukštų rezultatų siekimui“, – teigė naujasis vilniečių treneris.

Dar vienas svarbus pasikeitimas Vilniuje – kapitono raištis perduotas ketvirtąjį sezoną „Ryto“ gretose pradėsiančiam Arnui Butkevičiui.

„Su kiekvienomis pareigomis ateina papildoma atsakomybė. Kapitonas turi būti pavyzdys komandos draugams, pagelbėti jiems. Jei kažkas yra sunkioje situacijoje ar turi problemų, jis yra tas žmogus, kuris gali patarti ar nuraminti, žino komandos atmosferą ir ją kažkiek kontroliuoja“, – savo naująsias pareigas apibūdino A. Butkevičius.

Praėjęs sezonas. 2 vieta. 17 pergalių ir 7 pralaimėjimai.

Treneris. Donaldas Kairys.

Sudėtis.

Įžaidėjai: Demetrius Jacksonas, Dovis Bičkauskis, Augustas Marčiulionis.

Atakuojantys gynėjai: Andrew Goudelockas, Mindaugas Girdžiūnas.

Lengvieji krašto puolėjai: Arnas Butkevičius, Gytis Radzevičius, Lukas Uleckas.

Sunkieji krašto puolėjai: Chrisas McCulloughas, Saulius Kulvietis.

Vidurio puolėjai: Martynas Echodas, Rokas Gustys.

Didžiausi vasaros laimėjimai. Išlaikyti lyderiai ir komandą papildę legionieriai.

Turbūt skambiausiu „Ryto“ ėjimu šią vasarą tapo gynėjo A. Goudelocko prisiviliojimas į Vilnių. 31–erių amerikietis Europoje yra žinomas kaip elitinis taškų rinkėjas, galintis vienas nulemti rungtynių baigtį.

Vis tik į sostinę A. Goudelockas atvyksta po nesėkmingo sezono Italijoje, kur dėl traumos spėjo sužaisti vos kelis mačus, todėl jis turės ką įrodyti ir Lietuvoje.

Itin svarbūs vasaros laimėjimai buvo pasiekti pasirašius sutartis su vienais pastarųjų metų ekipos lyderių – A. Butkevičiumi ir M. Echodu. Praėjusiame „Betsafe–LKL“ sezone šie krepšininkai rinko beveik po 13 naudingumo balų ir buvo naudingiausi „Ryto“ žaidėjai.

„Klubas išreiškė norą mane ir toliau matyti komandoje, pasiūlė labai lanksčias sąlygas, kuriomis buvo patenkintos abi pusės, tad nesunkiai radome bendrą sprendimą“, – teigė naujasis komandos kapitonas.

„Išlaikyti Butkevičių ir Echodą buvo vieni pagrindinių tikslų, nes tai yra geri ir patikimi žaidėjai, jau esantys sistemoje, – išsaugotais ekipos vedliais džiaugėsi strategas. –  Butkevičius dabar yra savo jėgų žydėjime, o Echodui viskas dar prieš akis, taigi tai buvo didžiulis laimėjimas.“

Daug kas priklausys ir nuo pagrindiniu komandos atakų organizatoriumi tapusio 185 cm amerikiečio Demetriuso Jacksono žaidimo. Šiam įžaidėjui „Rytas“ tapo pirmąja karjeros stotele Europoje. Visgi D. Jacksono CV puošia NBA komandų pavadinimai, tad įspūdingi jo pasirodymai Lietuvoje neturėtų nieko nustebinti.

Paskutiniuoju vilniečių pirkiniu šią vasarą tapo 206 cm ūgio puolėjas Chrisas McCulloughas. Atletiškumu pasižyminčiam legionieriui iš JAV šis sezonas taip pat bus pirmasis Europoje. Be to, kad praleido kelis sezonus NBA, Ch. McCulloughas spėjo save išbandyti tokiose šalyse kaip Kinija, Puerto Rikas, Filipinai bei Pietų Korėja.

Didžiausios vasaros netektys. Eimantas Bendžius, Pako Cruzas ir jaunieji talentai.

Vasaros permainų karuselė lėmė, kad Vilniuje nebeišvysime buvusio komandos kapitono E. Bendžiaus. Taikliarankis puolėjas nusprendė persikelti į Italijoje įsikūrusį Sasario „Dinamo“ klubą.

Išvykusį E. Bendžių sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje pakeitė 29–erių 203 cm ūgio Saulius Kulvietis, pastarąjį kartą Lietuvoje rungtyniavęs 2018–2019 m. sezone, kai atstovavo „Lietkabeliui“.

Sostinės klube neliko ir gynėjo Pako Cruzo, praėjusiame sezone dirigavusio vilniečių atakoms. Meksikiečio skaičiai buvo solidūs – 11,6 taško ir 2,6 rezultatyvaus perdavimo, iš toli krepšį atakuojant beveik 46 procentų taiklumu. Jis, kartu su taip pat Vilnių palikusiu Evaldu Kairiu, nusprendė keltis į Turkijos lygą.

Žvelgiant į ateitį, skaudūs gali pasirodyti jaunųjų Vilniaus krepšinio piramidės talentų praradimai: ekipoje jau įsitvirtinęs Deividas Sirvydis persikėlė į Jeruzalės „Hapoel“, Marekas Blaževičius – į Kauno „Žalgirį“, o Ąžuolas Tubelis nusprendė aukštumų siekti Arizonos universitete.

Nors nei vienas iš šių žaidėjų sostinėje kalnų nuversti nespėjo, bet ryškūs blykstelėjimai pavienėse rungtynėse leido tikėtis, kad ateityje jaunieji talentai taps klubo lyderiais.

Apibendrinimas. D. Kairio treniruojamas „Rytas“ – jaunas, bet išalkęs pergalių.

Komandos branduolys – lietuviškas. Prie jau buvusių senbuvių pridėtas S. Kulvietis, o taip pat į sostinę atvyko ir solidžius sezonus „Betsafe–LKL“ sužaidę Rokas Gustys, Gytis Radzevičius ir Lukas Uleckas.

„Labai svarbu turėti pajėgių lietuvių. Esame Lietuvoje, turime daug puikių krepšininkų, tad mums džiugu, kad pavyko su jais susitarti“, – kalbėjo D. Kairys.

Individualiai stiprių amerikiečių gynėjų duetas turėtų kelti siaubą kone kiekvienai komandai, taip pat ženklų postūmį tiek puolime, tiek gynyboje vilniečiams turėtų suteikti ir naujasis sunkusis krašto puolėjas Ch. McCulloughas.

Vilniečiai pretenduoja tapti viena jauniausių lygos ekipų. Šiuo metu sudėtyje esančių krepšininkų amžiaus vidurkis yra kiek didesnis nei 25 metai. Ar jaunatviškumas ir greitis bus pagrindiniai sostinės ekipos koziriai naujajame sezone?

„Visada norėsime išnaudoti savo stipriąsias savybes. Stengėmės komplektuotis taip, kad žaistume greitai, fiziškai ir atletiškai, bet svarbiausia – sukurti pergalingą žaidimą“, – komandos komplektaciją apibendrino treneris.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Techninis partneris