„Šiaulių“ lyderis E. Fridrikssonas – apie pirmąjį vizitą Lietuvoje, A. Sireiką ir norą iškovoti pirmąją pergalę
Foto: LKL/BNS

„Šiaulių“ lyderis E. Fridrikssonas – apie pirmąjį vizitą Lietuvoje, A. Sireiką ir norą iškovoti pirmąją pergalę

Autorius: LKL.lt
2020-10-14

Šiemet „Betsafe–LKL“ žaidėjų tautybių sąrąše išsiskiria vienos krepšinio prasme egzotinės valstybės pavadinimas – Islandija. Gyventojų skaičiumi Kauną primenanti šalis negarsėja kaip krepšinio talentų kalvė. Vis dėlto šiemet vienas Šiaurės Europoje įsikūrusios salos atstovas nusileido Šiauliuose.

Tai – „Šiaulių“ gynėjas Elvaras Fridrikssonas. 25-erių 182 cm ūgio vijurkas pirmosiose penkeriose rungtynėse demonstruoja įspūdingą krepšinį – vidutiniškai renka 15,4 taško, atkovoja 4 kamuolius ir atlieka net 7,2 rezultatyvaus perdavimo. Tai jam leidžia įsitaisyti trečioje vietoje pagal surenkamus naudingumo balus (vid. 20,8).

Nepaisant to, asmeninė sėkmė islando netenkina, nes jo komanda lieka vis dar nepatyrusi pergalės skonio „Betsafe-LKL“ čempionate.

„Tai išlieka svarbiausiu mūsų rūpesčiu. Tikiuosi, kad greitai nusimesime būtinybės iškovoti pirmąją pergalę naštą“, – lūkesčius išreiškė įžaidėjas.

E. Fridrikssonso CV puošia du itin solidūs įrašai – dalyvavimas 2015-ųjų ir 2017-ųjų Europos čempionatuose. Įdomu tai, kad prieš pat 2017 metų pirmenybes islandas kartu su savo šalies nacionaline rinktine svečiavosi Lietuvoje ir būtent Šiauliuose pasitikrino jėgas su mūsų šalies ekipa.

„Nuo pat to apsilankymo Lietuvoje žinau, kokia tai krepšinį mylinti šalis“, – prisiminęs prieš kelerius metus vykusį mačą teigė islandas.

Apie vizitą Lietuvoje 2017-aisiais, ryšį su treneriu Antanu Sireika bei išskirtines „Betsafe-LKL“ žaidėjų savybes „Šiaulių“ lyderis kalbėjosi su LKL.lt.

– Kol kas sezonas tik įsibėgėja, kaip apibūdintumėte savo pirmųjų mėnesių patirtį Lietuvoje?

– Patirtis kol kas gera, tenka daug mokytis. Labai mėgstu Šiaulius, tai man yra didelis miestas, nes esu iš mažo Islandijos miestelio. Čia yra visko – tai puikus miestas su puikiais žmonėmis.

– Šiauliuose jau teko svečiuotis su Islandijos rinktine, kai čia žaidėte prieš Lietuvos nacionalinę komandą. Kokius įspūdžius paliko ši patirtis?

– Tai buvo vienas paskutinių draugiškų mačų prieš 2017 metų Europos krepšinio čempionatą. Mes buvome apsistoję Kaune ir važiavome į rungtynes su Lietuvos komandos autobusu. Kai atvykome į mačą, lauke buvo daug sirgalių, kurie sumaišė mus su savo komanda, tikėjosi iš autobuso išeinančių Lietuvos žvaigždžių (juokiasi). Tada supratau, koks svarbus krepšinis lietuviams, buvo puiki patirtis.

– Ko tikėjotės prieš atvykdamas į Šiaulius?

– To ir tikėjausi, miestą truputį apžiūrėjau prieš kelerius metus, taip pat pasidomėjau prieš atvykdamas dabar. Apskritai, tai yra gražus miestas. Jis pilnai pateisino mano lūkesčius, čia esu laimingas.

– Kokia buvo pagrindinė priežastis, nulėmusi jūsų pasirinkimą keltis į „Šiaulius“?

– Tai buvo puiki proga, gera lyga ir galimybė dėti žingsnį į priekį karjeroje. Prieš tai žaidžiau Švedijoje, norėjau kilti, čia tam yra puiki platforma – galiu parodyti, ką sugebu. Tai buvo pagrindinė priežastis. „Šiauliai“ parodė dėmesį, o aš tai vertinu.

– Kaip apibūdintumėte savo santykius su treneriu A. Sireika? Ko jis iš jūsų reikalauja aikštėje?

– Sireika Lietuvoje yra legenda, labai gerbiamas treneris. Jis nori, kad vesčiau komandą į priekį aikštėje, būčiau jo dešiniąja ranka, padėti jo informacijai būti išreikštai aikštėje. Bandau tai daryti ir kol kas man labai patinka žaisti pas šį nuostabų trenerį. Mokausi, išbandau naujų dalykų, tikiuosi, kad pavyks ir toliau taip tobulėti. Jis yra puikus žmogus, o taip pat ir geras treneris.

– Sezono startas jums nesiklosto sėkmingai – pralaimėjote visas penkerias rungtynes. Su kokiomis problemomis dabar susiduriate ir ką svarbiausia pataisyti, kad nutrauktumėte šią seriją?

– Mes turime labiau rūpintis kamuoliu ir geriau gintis. Praleidžiame per daug taškų. Vienas rungtynes pralaimėjome paskutiniu metimu, taip neturėjo nutikti, nuo mūsų nusisuko fortūna. Dabar dėl traumos netekome Ryano (Andersono, – aut. past.). Mėginame susilipdyti dar geriau, išlikti kartu ir iškovoti pergalę. Svarbu žaisti kietai ir tikėti savimi, jei tai darysime, pergalės ateis. Manau, kad ateityje viskas bus gerai.

– Visgi jums asmeniškai sezono pradžia yra sėkminga. Kokios priežastys leidžia šitaip dominuoti „Betsafe–LKL“ arenose?

– Stengiuosi labiau koncentruotis į komandinę sėkmę. Noriu visad atiduoti komandai šimtą procentų savo jėgų, tai reikia daryti kiekvieną kartą, kai žengiu ant parketo. Mano individuali statistika nebloga, bet tai nėra pagrindinis dalykas, į kurį žiūriu. Dabar svarbiausia yra laimėti. Mano darbas – sukurti komandos draugams progų ir pelnyti pačiam taškus, palengvinti darbą kitiems.

– Kaip palygintumėte „Betsafe–LKL“ su kitomis lygomis, kuriose teko žaisti?

– Krepšinio IQ ir fiziškumo lygis yra aukštas, žaidžia labai geri žaidėjai. Puikiai išnaudojamos pranašumo situacijos. Taip pat tai yra „didesnė“ lyga – žaidėjai yra aukštesni, aukštaūgiai turi gerus įgūdžius ir yra aukštos kokybės. Šiek tiek domėjausi apie šią lygą, tad žinojau, ko tikėtis. Tai man yra žingsnis į priekį.

– Kitas rungtynes žaisite išvykoje prieš vienus iš čempionato favoritų – „Lietkabelį“. Ką žinote apie šią komandą ir koks bus raktas į pergalę šiame mače?

– Kol kas neteko matyti daug jų žaidimo. Šiek tiek juos sekiau, „Lietkabelis“ turi puikius gynėjus ir gilią sudėtį. Dar nespėjome išanalizuoti šios komandos, tad aiškiau bus po video peržiūros.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris