Metų džentelmenu išrinktas A. Butkevičius prieš antrąją finalo akistatą Vilniuje: „Tai bus žūtbūtinės rungtynės“
Foto: LKL/BNS

Metų džentelmenu išrinktas A. Butkevičius prieš antrąją finalo akistatą Vilniuje: „Tai bus žūtbūtinės rungtynės“

Autorius: LKL.lt
2021-06-05

„Betsafe-LKL“ šiemet bus įteiktas kiek neįprastas, metų džentelmeno, apdovanojimas, kurį gavęs krepšininkas bus įvertintas ne už įspūdingą, o garbingą žaidimą.

Šiuo titulu bus apdovanotas Vilniaus „Ryto“ kapitonas Arnas Butkevičius.

Jis praėjusių metų pabaigoje vykusiame mače su Prienų „CBet“ ore susidūrė su varžovų gynėju Marquisu Wrightu. Šiam pradėjus kristi, A. Butkevičius sugavo priešininką ir apsaugojo jį nuo galimos traumos.

„Bet koks įvertinimas ir apdovanojimas yra smagus, paglosto širdelę, – portalui LKL.lt sakė A. Butkevičius. – Tame epizode pasisekė greitai sureaguoti. Esu pats ne kartą buvęs panašiose situacijose, kai palendi po varžovu ar pašokęs gauni stipresnį kontaktą, todėl žinau, kaip sunku yra susikoordinuoti ir sėkmingai nusileisti ant žemės. Mačiau, kad varžovas jau buvo praradęs balansą ir viskas galėjo pasibaigti skaudžiai.

Džiaugiuosi, kad pavyko sureaguoti sėkmingai, kažkiek sušvelninti kritimą ir galbūt padėti išvengti rimtesnės traumos, nes galiausiai yra sportiškumo principas – visąlaik norisi, kad varžovai liktų sveiki, rungtynės nesukeltų sveikatos padarinių ir būtų išsiaiškinama aikštelėje, kuri komanda žaidžia geriau, be jokių pašalinių ir nelaimingų epizodų.“

Metų džentelmenu pripažintas puolėjas šiuo metu yra įsisukęs į lemiamų sezono kovų sūkurį. Šios kovos jam yra pirmosios tokios, einant kapitono pareigas. Vieno vilniečių lyderio teigimu, per atkrintamąsias kapitono raiščio svarba kiek išauga, tačiau ekipos rūbinėje vyraujanti atmosfera iš jo nereikalauja pernelyg didelio įsikišimo.

„Su trenerių štabu šnekamės, šnekamės ir su žaidėjais. Aišku, pačiam ne pirmas finalas ir stengiuosi perduoti patirtį, ko galima tikėtis. Jeigu matau, kad žaidėjui reikia daugiau pagalbos, įeinant į rungtynes, nuraminti ar paskatinti, stengiuosi prieiti ir pašnekėti individualiai. Ir kažkokios bendros įžvalgos – kai matai, kad komanda gali pasitempti, stengiesi netylėti, kiek įmanoma padėti ir tiek.

Mūsų komandoj visi esame bendraujantys ir visi pasidalina tuo, ką mato, kažkokius taisytinus dalykus. Visi šnekamės, bendraujam, todėl savęs neišskirčiau – kad esu išskirtinis, kaip kapitonas. Tiesiog tai yra bendras mūsų komandos bruožas, kad esam vienas kitą palaikantys ir kovojam“, – mintimis dalinosi A. Butkevičius.

Nors puolėjas šalies pirmenybių dar nėra laimėjęs, jam tai – jau penktoji finalo serija, todėl žūtbūtinių dvikovų specifika – puikiai pažįstama. Pasak A. Butkevičiaus, lemiamoje sezono atkarpoje nebegalima sau leisti išgyventi dėl asmeninių rezultatų, aukščiau visko turi būti komanda.

„Yra skirtumas tarp reguliariojo sezono ir atkrintamųjų. Reguliariajame sezone žaidi 36-erias rungtynes, tu žinai, kad sezonas ilgas, todėl kažkuriose rungtynėse, jei ir nepasiseks, kitas komandos draugas gali už tave atidirbti, bet atkrintamosiose tam vietos nėra.

Jeigu tau rungtynės yra nesėkmingos, turi visais įmanomais būdais prisidėti prie komandos gerovės ir būti naudingas aikštelėje. Negali praleisti nei vienos minutės, galvodamas, kad tau asmeniškai nesiseka. Tam visiškai nėra vietos. Kas akivaizdu žaidžiant finale, tai kad kiekvienas minties šuolis, nukrypimas ar koncentracijos praradimas labai skaudžiai kainuoja. Kartais tris taškus, kartais neatkovotą kamuolį ir iš to susideda rezultatas, kai pralaimi rungtynes“, – koncentracijos svarbą išskyrė 28-erių krepšininkas.

Trečiadienį vilniečiai finalo serijoje startavo nesėkme – Lietuvos čempionams nusileista 75:90. Žvelgdamas į pirmąsias rungtynes, A. Butkevičius pirštu beda būtent į minėtąją susikaupimo stoką – ji sostinės krepšininkams kainavo per daug pralaimėtų mikrodvikovų.

„Visų pirma, norėčiau pasakyti, kad mūsų koncentracijos lygis nebuvo šimtaprocentinis. Tas tikrai jautėsi. Klaidos, kurių mes nedarėm, laimėdami rungtynes prieš „Žalgirį“ reguliariajame sezone ar tose pačiose atkrintamosiose – jų pirmose rungtynėse buvo nemažai. Tai yra didžiausias taikinys, ką mes galime patvarkyti kitose rungtynėse – laiku nepadarytos pražangos, neatsikovoti kamuoliai, neatitvertas varžovas, mūsų netinkamas agresyvumas. Daug dalykų matėsi ir tas jautėsi po rungtynių. Komandoje šnekamės atvirai ir tikimės, kad tas vaizdas bus kitoks“, – nuogąstavo „Ryto“ kapitonas.

Šeštadienį vilniečiai ant namų aikštės parketo žengs suprasdami savo sudėtingą situaciją. Pralaimėjimo atveju žalgiriečiai serijoje pirmautų 2:0, o sostinės klubas jau balansuotų ties praraja. Milžinišką šio mačo svarbą išskyrė ir A. Butkevičius, vylęsis kad jo komanda antrosiose rungtynėse atsities ir nebekartos trečiadienio klaidų.

„Tai bus žūtbūtinės rungtynės šioje serijoje. Atsiliekant 0:2, tikėtis teigiamos baigties yra labai sudėtinga. 1:1 reikštų, kad apgynei namų aikštę ir važiuoji į Kauną su ta mintimi, kad kausiesi serijoje į savo pusę. Tai yra visai kitokia emocinė būsena, visai kitoks pasitikėjimas. Šitam dalykui reikės būti maksimaliai susikoncentravus ir nedaryti net mažiausių klaidų. Žinom, kad ir „Žalgiris“ atvažiuos pas mus, bandydamas išspręsti serijos baigtį, bet mes turim parodyti savo geriausią žaidimą ir neleisti apie tai pagalvoti“, – reikiamą savo komandos nusiteikimą apibūdino kapitonas.

Šįkart Vilniaus ekipa rungtyniaus namuose, todėl jos užnugaryje bus ir savi aistruoliai, išsiilgę dvejus metus savo mieste nematytos finalo serijos ir savo arenoje neretai sukuriantys „Rytui“ sparnus užauginančią atmosferą.

„Prie savų sirgalių visąlaik smagu žaisti. Jie prideda užsivedimo ir tos emocijos, ypač kai yra sunkesnis momentas rungtynėse, jie moka užkurti komandą ir paruošti mus kovai. Mes tikimės sulaukti jų palaikymo, kaip sulaukdavom iki šiol ir tikimės, kad galėsim jiems dovanoti gerą žaidimą bei kovoti kartu su jais“, – apie svarbiu faktoriumi galintį tapti gerbėjų palaikymą kalbėjo A. Butkevičius.

Antrųjų „Betsafe-LKL“ didžiojo finalo serijos rungtynių tiesioginę transliaciją iš „Jeep“ arenos stebėkite šeštadienį nuo 17 val. per BTV televiziją.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris