Utenos „Juventus“ – vienvaldis baudos aikštelės lyderis
Foto: LKL/BNS

Utenos „Juventus“ – vienvaldis baudos aikštelės lyderis

Autorius: LKL.lt
2021-07-16

LKL.lt tęsia visų dešimties 2020-2021 m. sezono čempionato komandų apžvalgą. Jau buvo apžvelgti šeši klubai – renkami kiekvieno jų geriausi statistiniai rodikliai.

Dabar po padidinamuoju stiklu atsidūrė Utenos „Juventus“.

„Juventus“ išgyveno sezoną, kurį klubo sirgaliai ir vadovai turėtų prisiminti dar ilgai – uteniškiams toli gražu ne visada pavyksta taip atkakliai kautis dėl pačių aukščiausių pozicijų, tačiau šiemet buvo būtent taip.

Reguliariojo sezono finiše „Juventus“ tik paskutinę akimirką atsidūrė už geriausiųjų trejetuko ribos – į ketvirtąją vietą Žydrūno Urbono kariauną nustūmė paskutiniame ture pergalę iškovojęs „Lietkabelis“.

Atkrintamųjų varžybų etapas Utenos ekipai prasidėjo itin sėkmingai. Du kartus iš eilės uteniškiai nesunkiai nugalėjo Prienų „CBet“ ir į pusfinalį prasibrovė „sausu“ rezultatu 2:0.

Tiesa, pusfinalyje „Juventus“ teko grumtis su vienuoliktą kartą iš eilės šalies čempionais tapusiais Kauno „Žalgirio“ krepšininkais. Rimčiau pasipriešinti Utenos ekipa čia nesugebėjo ir pusfinalyje krito taip pat „sausai“, rezultatu 0:3.

Kovoje dėl čempionato bronzos „Juventus“ ir „Lietkabelis“ sirgaliams padovanojo ypatingą intrigą, o trečiosios vietos nugalėtojai paaiškėjo tik lemiamame penktajame mače. Vis dėlto, bronza iškeliavo į Panevėžį, seriją uteniškiai pralaimėjo 2:3.

Panašus, bet kiek sėkmingesnis scenraijus „Juventus“ komandai susiklostė ir Citadele Karaliaus Mindaugo taurėje (Citadele KMT). Šiame turnyre Utenos komanda pateko į finalo ketvertą, pusfinalyje pralaimėjo tam pačiam „Lietkabeliui“, tačiau kovoje dėl bronzos įveikė Klaipėdos „Neptūną“.

Žvelgiant į bendrą „Juventus“ sezono statistiką, akivaizdus tampa Utenos ekipos dominavimas baudos aikštelėje. Įdomu tai, kad ši komanda buvo vienvaldė lyderė baudos aikštelėje tiek žiūrint į puolimo, tiek į gynybos statistinius rodiklius.

Štai „Juventus“ per visą sezoną iš baudos aikštelės suvertė 1864 taškus, tai yra lygu 40,4 taškų vidurkiui per vienerias rungtynes. Jokia kita lygos komanda nebuvo arti tokių skaičių – štai antroje vietoje likęs „Žalgiris“ tokiu būdu pelnydavo po 38,7 taško, o trečioje vietoje atsidūrusi Prienų ekipa – po 38,4 taško.

Labiausiai prie šios statistikos prisidėjo vienas Utenos ekipos lyderių, vidurio puolėjas Mindaugas Kupšas. Vidutiniškai centras rinkdavo po 14,2 taško, iš baudos aikštelės atakuodamas 67,6 proc. taiklumu.

Žvelgiant į baudos aikštelės gynybą, maloniai stebina „Juventus“ blokuotų metimų statistika. Per vienerias rungtynes Utenos ekipos aukštaūgiai blokuodavo vidutiniškai po 3,2 varžovų metimus. Antroje vietoje pagal šį rodiklį liko Kėdainių „Nevėžis-Optibet“, bet skirtumas čia didelis – vidutiniškai po 2,4 bloko per rungtynes. Palyginimui, Pasvalio „Pieno žvaigždės“ fiksavo 1,2 bloko rodiklį, tai reiškia, kad pasvaliečiai kiekvienų rungtynių metu vidutiniškai atlikdavo dviem blokais mažiau, nei Utenos krepšininkai.

Tarpsezonio metu „Juventus“ atsisveikino su dviem savo lyderiais – Vaidu Kariniausku ir Bryantu Crawfordu.

LKL.lt apžvelgs likusias tris komandas, kita ekipa – „Lietkabelis“.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris