G. Vovoro pakylėtas „Neptūnas“ jungiasi į kovą dėl aukštesnių pozicijų: „Jausti spaudimą yra privilegija“
„Betsafe-LKL“ nuotr.

G. Vovoro pakylėtas „Neptūnas“ jungiasi į kovą dėl aukštesnių pozicijų: „Jausti spaudimą yra privilegija“

Autorius: LKL.lt
2024-04-13

Krepšinio sirgaliai uostamiestyje primiršo pralaimėjimo skonį. Paskutinį sykį Klaipėdos „Neptūnas“ aikštelę nuleista galva paliko dar vasario 12-ąją, kuomet Vido Ginevičiaus vadovaujama ekipa be didesnių prošvaisčių neprilygo Kauno „Žalgiriui“ – 75:95.

Dar prieš šį pralaimėjimą komandą paliko Mindaugas Brazys, kurį galiausiai pakeitė 47-erių specialistas iš Graikijos, Georgios Vovoras. Nors Eurolygos patirties turintis treneris iškart žadėjo, kad jo ekipa demonstruos kovotojų dvasią, vargu, ar kažkas tikėjosi, jog tai virs šešių pergalių serija.

Po FIBA atrankos lango klaipėdiečiai patiesė ne tik Šiaulių, Mažeikių ar Jonavos klubus, bet ir aukščiau besirikiuojančias Panevėžio „7bet-Lietkabelio“, Vilniaus „Ryto“ bei Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ ekipas, ir visas jas – išvykose.

G. Vovoro efektas komandai leido išlyginti pergalių ir pralaimėjimų balansą (12-12). Panevėžio ir Utenos atstovams (abi 13-11) fiksuojant trijų nesėkmių serijas, „Neptūnas“ tampa rimtu pretendentu sujaukti ilgai 4-5 pozicijose žengusių Aukštaitijos klubų idilę ir pasikauti dėl namų aikštės pranašumo ketvirtfinalyje, kuriuo paskutinį kartą džiaugtasi dar 2019-aisiais.

Jau šeštadienio vakarą G. Vovoro vyrai pradeda net penkių namų rungtynių iš eilės atkarpą ypatingos vertės maču su panevėžiečiais. „Neptūnas“ šiemet „Betsafe-LKL“ dusyk jau įveikė „7bet-Lietkabelį“ ir turi kišenėje tarpusavio pranašumą. Pergalės atveju būtent Klaipėdos klubas įnirtingose lenktynėse nežymiai išsiveržtų į priekį, likus penkiems turams. Tiesa, tarpusavio pranašumo klaipėdiečiai neturi prieš uteniškius, kuriuos įveikė kartą, bet dusyk nusileido.

Papildomo prieskonio turėtų įnešti ir tai, jog būtent Panevėžio klubas tapo pirmąja G. Vovoro vadovaujamo „Neptūno“ auka. Kovo 4-ąją Igno Sargiūno metimas nulėmė jo ekipos pergalę 78:76, o dar iki tol komandos išgyveno itin atkaklią ketvirtfinalio seriją Citadele KMT turnyre bei įsimintiną „Betsafe-LKL“ atidarymo mačą.

„Neptūno“ ir „7bet-Lietkabelio“ dvikovą iš „Švyturio“ arenos nuo 17.00 val. tiesiogiai transliuos BTV televizija ir Go3. Prieš vieną įdomiausių turo akistatų portale LKL.lt – pokalbis su „Neptūno“ vairininku.

– Pradėkime nuo mažiau rimtų temų. Į Lietuvą atvykote pačioje žiemos pabaigoje, tad pastaruoju metu matėte gerėjantį orą. Kiek tai leidžia pasimėgauti gyvenimu Lietuvoje, gal tai kažkiek primena Graikiją?

– Visų pirma, tik atvykus į naują šalį, naują miestą, bandai priprasti prie krepšinio dalies. Tada norisi pamatyti ir Klaipėdą. Visi sako, kad ypač vasarą čia labai gražu. Dabar esu susikoncentravęs į krepšinį. Pirmą mėnesį buvo daug darbo, turėjau susipažinti su komanda, Lietuvos krepšiniu. Mano šeima atvyks greitai, tad tikiuosi, kad bus laiko įsitikinti miesto grožiu pačiam. Kai ruošiausi atvykti, kalbėjau su lietuviais draugais ir klausiau: „Ko jums parvežti iš Atėnų?“ Visi sakė: „Atvežk saulės.“ (juokiasi)

– Užsienio treneriams atvykstant į Lietuvą galime matyti tam tikrus krepšinio kultūros mainus, šiuo atveju – tarp Lietuvos ir Graikijos, kurios pasižymi panašia aistra ir tradicijomis krepšinyje. Ar jaučiate, kad dirbdamas Klaipėdoje dalyvaujate tokiuose mainuose?

– Jaučiu, kad taip. Praeityje turėjau progų dirbti su lietuviais žaidėjais. Mūsų krepšinis skiriasi, bet, kaip ir sakėte, turime tiek pat aistros šiam žaidimui. Šioje lygoje yra daug krepšinio IQ ir taktikos, tai aukštas lygis. Graikijoje taip pat stengiamės atkreipti dėmesį į taktinę pusę. Turime daug panašumų ir man viską palengvino tai, kad atvykstu į komandą su aukšto krepšinio IQ žaidėjais. Beveik du mėnesius mėginame žaisti su kitokia filosofija ir pamačiau, kad jie nuo pirmos dienos buvo pasiruošę priimti visą informaciją ir dirbti aukštu intensyvumu. Manau, jie tuo mėgaujasi.

– Šešių pergalių serija tikriausiai taip pat suteikia daug džiaugsmo. Ar pastebite to teigiamą poveikį komandos treniruotėse ir apskritai gyvenime?

– Kai atvykau čia, mėginome treniruotis pagal naują sistemą. Mėgstu surengti po vieną treniruotę per dieną vakare. Mėgstu aukštą intensyvumą treniruotėse. Pas mus ateina žaidėjai iš dublerių komandos, jie padeda mums kuriant įvairias situacijas. Visi žaidėjai suprato, kad man treniruotės yra svarbiausios. Jei treniruosimės labai sunkiai ir būsime susikaupę, rungtynėms atėjus, būsime pasiruošę. Kaip treniruojiesi – taip ir žaidi. Žaidėjai savo darbu man pasiuntė puikią žinutę. Visų pirma, visi veteranai – Deivis, Žygis, Minda. Jie atidavė visą save treniruotėse. Man, kaip treneriui, turėti tokius veteranus, kurie rodo pavyzdį visai komandai, viskas tapo lengviau.

– „Neptūnas“ nuo 6-12 pergalių-pralaimėjimų balanso užkopė iki 12-12. Ar pats pranokote savo lūkesčius, kuriuos turėjote prieš atvykdamas?

– Kai kalbėjau su Martynu Mažeika, sakiau, kad mano filosofija yra prie kiekvienų rungtynių prieiti skirtingai. Žiūrėti tik į artimiausią treniruotę ir nežiūrėti, kas nutiks reguliariojo sezono pabaigoje ar po dvejų-trejų rungtynių. Jei atvirai, nežinau, prieš ką žaisime po kelių savaičių. Reikia turėti trumpą atmintį. Niekas nesitikėjo, kad laimėsime šešiskart iš eilės. Dabar turime dar vienas svarbias rungtynes, kurios gali suteikti vilties pakilti lentelėje. Jei nebūtume laimėję prieš tai, tokio šanso nebūtų. Kiekviena nauja diena yra svarbiausia savaitėje. Dėl to dabar turime šią seriją. Visas rungtynes išlaikėme aukštą lygį, laimėjome keliskart paskutinėmis atakomis, nes visi tikėjome tuo, turėjome daug noro laimėti. Tai buvo svarbiausi dalykai šioje serijoje.

– Jonavos „CBet“ treneris Virginijus Šeškus sakė, kad jūsų komandą lydi sėkmė, laimėjote daug įtemptų rungtynių. Ar sutiktumėte, kad sėkmė šioje atkarpoje buvo svarbi?

– Ne tik krepšinyje, visame sporte, tau reikia sėkmės. Bet, kaip ir sakiau žaidėjams, turime nuostabią rūbinę, jausmas komandoje yra toks, lyg būtume šeima. Man tai labai patinka. Jei tiki pergale, jei turi gerą atmosferą, kaip rodo mano patirtis, rungtynėse, kurias nusprendžia viena ataka, turi didesnį šansą laimėti. Kiekvieną savaitę ruošiamės ypatingoms situacijoms, esame pasirengę tokioms pabaigoms. Žinoma, reikia sėkmės, bet negalime tuo remtis.

– Galbūt dabar pradedate jausti ir kažkokį spaudimą dėl gerų rezultatų, kurie turėtų kelti tiek sirgalių, tiek žaidėjų, tiek jūsų paties lūkesčius?

– Jausti spaudimą yra privilegija. Mes dirbame tam, kad ateitume iki tokios svarbos rungtynių, visą gyvenimą dirbame, kad būtume aukštame lygyje, kad būtume pasiruošę atkrintamosioms. Dėl to esame atskirai nuo savo šeimų, sunkiai treniruojamės – kad jaustume tą spaudimą.

– Ąžuolas Tubelis praėjusią savaitę pagerino sezono naudingumo balų rekordą ir šiuo metu pagal šį rodiklį pirmauja visoje lygoje. Jis – talentas, kuriam daugelis piešia ateitį bent jau Eurolygoje. Jūs išmanote šį lygį. Ar prisiimate atsakomybę padėdamas jam surasti savo kelią į sėkmę?

– Jis tikrai apdovanotas talentu žaidėjas abiejose aikštės pusėse. Visi mato puikią statistiką – 34 taškai, 13 atkovotų kamuolių ir 49 naudingumo balai. Kas buvo svarbiausia man, kaip treneriui, dirbančiam su jaunu žaidėju, turinčiu Eurolygos potencialo ir ką pasakiau po rungtynių komandai – jo mentalitetas gynyboje. Jis 9 kartus gynyboje pamušė kamuolį. Praeityje nesu matęs daug pavyzdžių, kuomet aukštaūgiai tai padaro per vienerias rungtynes. Bet kuriam jaunuoliui, kuris nori pasiekti Eurolygą, žaisti aukščiausiame lygyje Europoje, tai yra kelias. Kaip sako Eurolygos šūkis, kiekvienos rungtynės, kiekviena ataka yra svarbi. Esu laimingas dėl Ąžuolo, nes jis padėjo komandai tiek puolime, tiek gynyboje. Kai atvykau, daug kas manęs klausė dėl gandų, kad jis neva nepersistengia treniruotėse ir nėra tokio tipo žaidėjas. Nuo pirmos dienos pamačiau kitaip, tiek treniruotėse, tiek rungtynėse. Jei jaunas žaidėjas nesitreniruoja, jis niekada nepasieks savo galimybių lubų. Jis treniruojasi puikiai, visada išlaiko koncentraciją. Tai vienintelis kelias jam būti geresniam.

– Liko šeši turai, per kuriuos galutinai išsiaiškinsime atkrintamųjų medį. Jei atsiribotumėte nuo savo komandos, ką bus įdomiausia stebėti artimiausiu metu?

– Atvykdamas žinojau Lietuvos komandų ir mėginau su jomis susipažinti kiek įmanoma daugiau. Čia kiekvienose rungtynėse, nepaisant užimamų pozicijų, gali būti intrigos. Nematau jokios komandos, kuri smarkiai nuo kitų atsiliktų. Jei nežaisi aukštu lygiu, nelaimėsi. Žinoma, „Žalgiris“ yra Eurolygos komanda, turi tradicijų, turi vieną geriausių Eurolygos žaidėjų, Keenaną Evansą, vieną geriausių Eurolygos trenerių, taip pat geriausius lietuvius. Dabar, kai jie susikoncentruos tik į vietinę lygą, jie turi viską, kad laimėtų titulą. Bet yra ir „Rytas“, kuris sužaidė nemažai labai gerų rungtynių, turi talento. Gyvai stebėjau derbį, tad galiu pasakyti, kad 3-4 komandos atkrintamosiose žais labai gerą krepšinį ir detalės nuspręs galutinį išsidėstymą.

– Kitas penkerias rungtynes žaisite namuose, tad sirgaliai turės daug progų jus palaikyti. Kiek mėgaujatės savo namų arena ir joje kuriama atmosfera?

– Žaidėme čia tik dvejas rungtynes. Kai kurie mano draugai aplankė mane šiose rungtynėse ir visi jie sakė, kad ši atmosfera, kuomet giedamas himnas, yra puiki. Graikijoje per pastarąsias dvejas savaites taip pat buvo nuspręsta taip daryti. Abiejų komandų sirgaliai gali būti šalia vieni kitų ir mėgautis rungtynėmis. Pas mus tai nėra įprasta, tokios galimybės nėra, to neleidžia policija. Visa tai Lietuvoje gražu. Žinojau, kad krepšinis čia populiariausias, visi jį myli, bet išgyventi tai pačiam yra labai smagu.

– Šeštadienį susitinkate su „7bet-Lietkabeliu“. Tai rungtynės, kurios gali jus pilnai įjungti į kovą dėl 4-os vietos bei namų aikštės pranašumo ketvirtfinalyje. „Neptūnas“ pusfinalio nematė jau penkerius metus. Nors treneriai retai kalba apie didelius tikslus, ar tai ir yra galutinis taškas, kuriame norėtumėte atsidurti?

– Jei nori būti geriausiųjų ketverte, pralaimėjęs vienerias rungtynes šio šanso neteksi. Jiems tai taip pat savotiškas finalas, jie ką tik pralaimėjo triskart iš eilės „Rytui“ ir „Žalgiriui“. Šioje atkarpoje jie ilgą laiką žaidė puikiai prieš „Žalgirį“, taip pat antroje pusėje prieš „Rytą“, kuomet pakeitė rungtynes su puikia gynyba. Bus sunkios rungtynės. Žaisime namuose, tad tikimės, kad sirgaliai užpildys areną. Kad laimėtume, turime žaisti visą laiką aukštame lygyje.

– Varžovai pastaruoju metu nebuvo stabilūs, pralaimėjo ir dideliais skirtumais, turėjo labai kontrastingas rungtynes su „Rytu“. Ar tai juos padaro sunkiai nuspėjamus jūsų akimis?

– Jie turi daug traumų, nepamenu rungtynių, kuomet jie galėjo remtis visais žaidėjais. Tai visai kitokia komanda, kuomet žaidžia Gagičius, Orelikas ar Sirvydis. Traumos neleidžia komandai surasti ritmo ir palaipsniui tobulėti. Abiem komandoms tai labai svarbus mačas, finalas. Turime suprasti, kad reikės išlaikyti intensyvumą ir koncentraciją 40 minučių. Tai patyrusi komanda su geru treneriu, kurį stebėjau pastaraisiais metais Europos taurėje.

– Panevėžiečiai tikriausiai prisimena I. Sargiūno metimą, atnešusį jums debiutinę pergalę. Dar iki jūsų atvykimo klaipėdiečiai dusyk patiesė šiuos priešininkus ir nusileido tik sykį. Kiek šios aplinkybės gali pasunkinti rungtynes jūsų komandai?

– Manau, kad tai daugiau rūpi žurnalistams. Kuomet prasideda rungtynės, pamiršti viską. Svarbiau turėti troškimą laimėti, būti pakankamai agresyviam. Žinoma, psichologinis pasiruošimas irgi svarbus. Jie ateina po kelių pralaimėjimų, prisimins tą metimą, bet tam galima pasiruošti. Turime patys labai norėti, esame pergalių serijoje ir norime ją pratęsti. Nusiteikimas rungtynėse parodys, kaip kam pavyko paruošti savo galvas.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Techninis partneris