Neįprastas „Betsafe–LKL“ teisėjų laikotarpis – su naujomis užduotimis ir apmąstymais
LKL / BNS nuotr.

Neįprastas „Betsafe–LKL“ teisėjų laikotarpis – su naujomis užduotimis ir apmąstymais

Autorius: Lukas Jančiauskas, LKL.lt
2020-04-08

Pasibaigus „Betsafe–LKL“ sezonui, prie naujo gyvenimo ritmo pratinasi ne tik krepšininkai ar treneriai, bet ir rungtynių arbitrai. Daugumai teisėjų tai bus ypatingai ilgas laikotarpis be švilpimo krepšinio aikštelėse.

Apie savo laisvalaikį, neįprastai ilgą ir keistą tarpsezonį bei palaikomą fizinę formą LKL.lt kalbėjo su teisėjais Tomu Jasevičiumi, Jurgiu Laurinavičiumi bei Gyčiu Viliumi.

„Jei atvirai, dar nespėjau pasiilgti sezono. Tai, kas vyksta, yra didelė pasaulinė nelaimė, todėl svarbiausias dalykas – artimųjų sveikata“, – teigė T. Jasevičius.

Panašiai galvoja ir J. Laurinavičius: „Pradžioje buvo keista, bet tai yra dalykas, kuris nuo tavęs nepriklauso, taigi teko tiesiog susitaikyti su šia mintimi“.

Vis dėlto arbitras teigia, kad iš susiklosčiusios padėties galima pasimokyti savitvardos, susikaupimo bei ramybės. G. Vilius viliasi, kad šiuolaikinei kartai užteks vienos pasaulinio mąsto tragedijos ir priduria – „Šiuo metu mokame duoklę istorijai“.

Vis dėlto arbitrai negali visiškai atsipalaiduoti ir ilsėtis iki naujojo sezono pradžios. Jie privalo palaikyti optimalią sportinę formą, todėl kiekvienam teisėjui tenka bėgioti ar minti dviračio pedalus.

Visgi tokia veikla nė vienam iš jų nesukelia sunkumų: „Važiuoju dviračiu pro Panemunę, matau kaip skrenda gulbės, kaifas“, – atsiveriančiu kraštovaizdžiu džiaugėsi J. Laurinavičius.

Šalia miško gyvenantis T. Jasevičius taip pat išnaudoja gyvenamosios vietos privalumus: „Aktyviai sportuoju – bėgioju, minu dviratį, tuo labiau ir oras dėkingas. Man tai patinka.“

Kita nuo teisėjo darbo neatsiejama dalis – nuolatinis mokymasis ir tobulinimasis testų bei analizės pagalba.

„Kiekvieną savaitę atliekame naujus teorinius ir video testus. Taip norima užtikrinti mūsų užimtumą. Prie video analizės esame įpratę, tik dabar problema ta, kad nėra kur panaudoti išmoktų pamokų, nes nevyksta jokios rungtynės. Visa tai labai keista“, – teigia G. Vilius.

Tačiau sportas ir teoriniai bei praktiniai testai nėra vienintelė arbitrų veikla karantino metu. Štai G. Vilius be to, kad sportuoja, dar ir peržiūri senų rungtynių įrašus arba įsijungia „Crownref“ tinklalaidę, kurioje daugiausiai kalbama apie teisėjavimą.

J. Laurinavičius taip pat turi kuo užimti dalį savo dienos: „Namuose auginame pradinuką, tad tenka skirti laiko ir nuotoliniam mokymuisi.“ Tuo tarpu T. Jasevičius namuose yra įpareigotas apsipirkti: „Kartą per savaitę tenka nuvykti į parduotuvę su sąrašiuku.“

Panašu, kad laikotarpis tarp praėjusio ir ateinančio sezonų šiemet bus kaip niekada ilgas, o jo metu krepšinio aikštėse tvyros štilis. Tai paaiškėjo trečiadienį paskelbus apie visų amžiaus grupių jaunimo čempionatų atšaukimą.

Visi su LKL.lt kalbėję teisėjai apie veiklą ilgo tarpsezonio metu atsakė vieningai – ruošis artėjančio sezono kovoms.

„Galbūt pasiruošimą sezonui pradėsiu kiek anksčiau, tačiau mažesniais krūviais“, – teigė J. Laurinavičius. Jis atskleidė, kad gyvenime jau buvo priverstas rinktis tarp teisėjavimo ir paprasto darbo, bet tada neabejojęs, kad pasuks teisėjavimo keliu, panašioje situacijoje jaučiasi esantis ir dabar: „Tai gali būti metas apmąstymams apie karjerą, kai baigsiu teisėjauti, reiktų bent jau pradėti galvoti apie tai“.

T. Jasevičiui neteisėjauti ilgą laiką nėra naujiena: „2007 metais nusitraukiau Achilo sausgyslę, o 2012–aisiais gydžiausi stuburo išvaržą, dėl kurios praleidau 9 mėnesius be teisėjavimo“. Arbitras teigia, kad tokia patirtis jam leido suprasti, kiek ir kokio fizinio ar psichologinio pasiruošimo gali prireikti, kad galėtų grįžti į krepšinio aikštę su švilpuku ant kaklo.

Tuo tarpu G.Vilius teigia, kad dar neaišku, koks jam bus laikas be krepšinio: „Viskas priklausys, kaip greitai viskas pradės spręstis ir kada atsiras aiškumas dėl tarptautinių čempionatų“. Pesimistinio varianto atveju teisėjas tikisi, kad krepšinyje gali atsirasti ir alternatyvių turnyrų, kaip, pavyzdžiui, nacionalinės vasaros lygos.

Paklausti apie palaikomus ryšius su kolegomis ir jų nuogąstavimus arbitrai buvo vieningi: „Sprendimų galios neturime, tad laukiame, kol viskas baigsis. Dauguma mūsų tikisi, kad rudeniop galėsime pradėti naują sezoną“.

Rėmėjai

Titulinis rėmėjas

Generalinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Pagrindinis rėmėjas

Partneriai

Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Transliacijų partneris
Techninis partneris
Medicinos tyrimų partneris
Transliacijų partneris